Történet

A Szent István Egyetem Forduló Néptáncegyüttese már több mint 50 éves. Közel egyidős az egyetemmel mely alapításakor még Gödöllői Agrártudományi Egyetem volt. Az intézmény működésével párhuzamosan a Táncegyüttes aktívan részt vett és részt vesz az egyetem és a népművészeti körök életében. Számos országban képviselte fellépéseivel az fenntartóját és az országot, és itthon is rengeteg helyen mutatta be koreográfiáit, repertoárját.

Koreográfiáink az eredeti tájegységek, régiók, falvak hagyományaiból táplálkoznak. Az együttes törekszik mindig a hagyományos, eredeti táncok, dalok, szokások megőrzésére, felelevenítésére és továbbadására. Ezt rendszeres táncpróbákon keresztül adja tovább a táncolni vágyóknak, fellépések alkalmával az érdeklődőknek és táncházak során a hobbiból táncolni vágyóknak. Koreográfiáink felölelik az egész Kárpát-medence tájegységeit. A somogyi ugróstánctól, a Galga-menti táncokon át egészen az erdélyi magyar és román táncokig.

Elsősorban a már hagyományosnak számító egyetemi rendezvényeken szoktunk részt venni.
Tánctudásunk gyarapítás és a hagyományok és táncok gyűjtése céljából minden évben erdélyi tánctáborokban veszünk rész. 2004-ben a vajdaszentiványi táncunkhoz gyűjtöttünk anyagot vajdaszetiványban és a környező falvakban, majd a moldvai tánctáborban vettünk részt. 2005-ben pedig ismét a vajdaszentiványi táborban gyarapítottuk tovább tudásunk.
Minden évben meghívásokat kapunk és fogadunk el falunapokon való fellépésre. Jártunk már Nézsán, Mogyoródon, tavaly pedig Závodra egy 2 napos falunapra és fesztiválra hívtak meg minket, ahol a környező és helyi együttesekkel közösen léptünk fel. A falunapok mellett a környező vállalatok gyakran kérnek fel sportnapjaik és egyéb családi rendezvényeiken való részvételre. Általában egy-egy rövidebb fellépést kérnek és táncház tartását is.

Az együttes nagy része az egyetemi hallgatókból áll de vannak már végzett diákok is, akik visszajárnak és a városból is sok fiatal próbálkozik meg itt a táncolással. A 18-35 év közötti korosztály jellemző az együttesre. Természetesen, ahogy ez egy egyetemi együttesnél nem szokatlan vannak olyan táncosok, akik ötöd év után abbahagyják a táncolást. Ezért minden évben az ifjú gólyák közül toborzunk utánpótlás együttest, akiket az első félév során az együttes „öregebb” táncosai készítenek fel a nagy együttesbe való részvételre. Mozgáskultúrát, alaplépéseket, egy-két könnyebb táncot tanulnak ezeken a foglalkozásokon. Tavaly 10 újoncunk volt, idén pedig kimagaslóan sokan jelentkeztek és maradtak is meg, körülbelül 15-22 fő jelenleg az utánpótlás együttes létszáma. Aktívan körübelül 35-40en táncolunk az együttesben, de ha a visszajáró fellépőinket is beleszámoljuk, akkor az együttesünk létszáma 50-55 körül van.

2006-ban az együttes 10 napot tölthetett az észtországi Vöru városában ahol egy nemzetközi néptánc fesztiválon vettünk részt nagy sikerrel, de járt már az együttes Hollandiában, Olaszországban, Törökországban is. 2010. Júliusában a Nyitrai Nemzetközi Néptánc Fesztiválon vettünk részt.

Letölthető archív összefoglaló a táncegyüttesünk elődjéről:
Agrártudományi Egyetem Csárdás Táncegyüttes (1972)