A Forduló Nyitrán

Idén tavasszal táncegyüttesünk meghívást kapott a Nyitrai Egyetemen megrendezésre kerülő Akademická Nitra 2010 nevű nemzetközi fesztiválra és versenyre, amit az idei évben 37. alkalommal rendeztek meg. Összesen 22 táncegyüttest hívtak meg a környező országokból, voltak köztük szerbek, bulgárok, csehek, oroszok, románok, horvátok illetve volt egy a tengeren túlról érkező táncegyüttes az USA-ból. Magyarországról egyedül a mi csapatunk vett részt a fesztiválon.
Két koreográfiával készültünk, a „Felcsiki táncok” és az „Ördöngősfüzesi táncok” -al. A felkészülés hosszú és fárasztó volt, a heti két táncpróba mellett több hétvégét is erre kellett áldoznunk.
Bár 4 hónapunk volt a gyakorlásra, mégis gyorsan eljött a július 6-a reggel, az indulás napja. A korai kelés ellenére mindenki nagyon izgatottan várta az elkövetkező pár napot. Az utazás csak pár óra volt, így hamar meg is érkeztünk a Nyitrai Agrártudományi Egyetemre, amelynek a kollégiumában volt a szállásunk. Velünk egy időben a Gereben zenekar is megérkezett Zselízről, akik végig velünk voltak és a zenei kíséretet biztosították a fellépéseinken. Elfoglaltuk a szobáinkat, és egy kevés pihenés után már indultunk is fellépni Nyitra belvárosába, a MLYNY nevű bevásárlóközpont megnyitójára. Itt mind a két koreográfiát előadtunk. Ezután visszamentünk a szállásunkra, megbeszéltük a fellépést. Aznap este mindenki korán lefeküdt, hogy kipihentek legyünk a másnap esti versenyre.
Reggel színpad bejárással kezdtük a napot, az Andrej Bagar színházban, ahol a fesztivált rendezték. Hatalmas színpad várt ránk, külön fény és hangtechnikával. A próba után elvittek minket egy Nyitrai városnézésre. Az idegenvezetőnk egy kint élő magyar hölgy, mutatott nekünk pár ottani népviseletet, és elvitt minket a Nyitrai Várba. Nagyon érdekes és tanulságos dolgokat hallhattunk tőle.
Délután készültünk az esti fellépésre, öltözködés, a lányoknak sminkelés, hajak befonása, stb. Az előadás fél hatkor kezdődött, mi harmadikként léphettünk színpadra. A színfalak mögött már nagyon izgultunk amikor hallottuk, hogy minket mondanak be a konferansziék. Elég nehezen tudták azokat a szavakat kimondani, hogy: Gödöllő, Forduló, és Ördöngősfüzes.
A fellépés jól sikerült, a közönség sokáig tapsolt.
Este végre kiengedhettük a sok feszültséget, csaptunk is egy rögtönzött táncházat a kollégium főbejárata mellett. A mulatság egészen reggelig tartott és sok mindenkit odavonzott más külföldi táncegyüttesekből. A zenekar sokféle nótát húzott így mindenki a kedvére valót táncolhatott. Eszter a tolmácsunk beszélt több csapattal és kiderült, hogy a magyarokat tartják a legmulatósabb népnek. Nem hiába a magyar virtus…
Utolsó nap még több feladat várt ránk. Délelőtt egy felvonuláson vettünk részt, ahol minden nemzetet megcsodálhattunk a saját népviseletében és mindenki előadott egy részletet az estére készített koreográfiájából. Este pedig ismét a színházban táncoltunk a gálán.
Sajnos a fellépés után a zenekarunknak el kellett menni, így aznap csak csendes, beszélgetős este volt. 9-én reggel bepakoltunk a buszba és, életre szóló élményekkel gazdagodva elindultunk haza.
E pár nap alatt nem csak tapasztalatokat és emlékeket, hanem új barátokat és kapcsolatokat is szereztünk. A csapatunk pedig még jobban összekovácsolódott.

Líbor Zita, Héjja Balázs